Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

SERNIK CZARNO-BIALY.

Składniki na blaszkę 25x35cm:
Na ciasto:

40 dkg mąki pszennej
6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła lub margaryny
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki kakao
3 łyżki śmietany
Na masę serową:
1 kg zmielonego sera białego
5 jajek
1,5 szklanki cukru
4 łyżki masła roztopionego
1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1 pomarańczy
szczypta soli
Wykonanie:
Ciasto: mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy masło i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Masa serowa: żółtka oddzielamy od białek. Ser miksujemy z cukrem, żółtkami, ekstraktem z wanilii, roztopionym i przestudzanym masłem oraz budyniem i skórką z omarańczy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, lekko mieszamy z masą serową.

Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem obsypujemy bułką tartą. Połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód blaszki. Wylewamy masę serową i na wierzch masy ścieramy drugą połowę ciasta. Sernik pieczemy w 180 stopniach około godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation